ponedjeljak, 23. studenoga 2015.

IGRE GLADI ( THE HUNGER GAMES)


U ruševinama nekadašnje Sjeverne Amerike, zemlja Panem nasumično izabire jednog dječaka i djevojku između 12 i 18 godina iz svakog od 12 okruga da riskiraju živote u Igrama gladi, nemilosrdnom natjecanju u kojem svaki natjecatelj, ili posvećenik, pokušava ubiti ostale dok samo jedan ne preživi. Pobjednik osvaja čast, darove i dovoljno hrane da se ne mora više nikad brinuti. Igre, koje pružaju zabavu građanima Capitola, su godišnji podsjetnik stanovnicima 55 okruga na neuspješni ustanak 13. okruga prije 74 godine, koji je tada uništen.


U okrugu 12, šesnaestogodišnja Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) se brine za majku i sestru Primrose "Prim" (Willow Shields) otkad im je otac umro u rudarskoj nesreći kad je imala 11 godina. Od 12. godine ona je više nego jednom stavila svoje ime u kutiju za izvlačenje danaka, osvajajući time pravo na dodatno žito i ulje za svoju obitelj. Usto, Katniss je nezakonito lovila hranu u šumi izvan okruga 12 sa svojim prijateljem Galeom (Liam Hemsworth), čiji je otac umro u istoj nesreći kao i Katnissin i koji jednako brine za svoju obitelj.





Prim, sada s 12 napunjenih godina, prvi put ima svoje ime u "žetvi", izvlačenju za Igre gladi, i nju izabiru kao posvećenicu, da se natječe u Igrama. Katniss se dobrovoljno javi kako bi zamijenila sestru i natječe se s drugim posvećenicima , uključujući i iztrenirane "Karijerne danke", koji su se pripremali za Igre cijelog života, a natječe se i s Peetaom Mellarkom (Josh Hutcherson), dječakom dankom iz okruga 12, koji je potajno zaljubljen u Katniss od djetinjstva. Haymitch Abernathy (Woody Harrelson), pijanac i jedini pobjednik iz okruga 12, služi kao mentor Katniss i Peetau Mellarku prije i tijekom Igara gladi.


IZVORNO IME: The Hunger Games
REDATELJ: Gary Ross
 ŽANR: avanturafantazijadrama




Nema komentara:

Objavi komentar